Dýňová polévka

Mám tu tip na bleskově rychlou polévku. Hodí se zejména pro nás, co neustále honíme čas nebo jsme na mateřské a přitom chceme jíst zdravě. Není nic jednoduššího a přitom tak chutného jako rychlá dýňová polévka.


Já si ji vařím z celé dýně nebo tykve a mám ji v lednici i 3 dny. Poslouží mi ve chvílích, kdy opravdu nemám čas vyvařovat a nechci sáhnout po něčem rychlém, ale nezdravém. Na ghíčku osmažíme cibulku dozlatova, přidáme dýni nakrájenou na kostky a vše ještě chvíli osmažíme, zalijeme vodou nebo vývarem (který mám vždy připravený v 0,5l sklenicích v mrazáku). Dochutíme česnekem, čerstvě namletým pepřem a nerafinovanou mořskou solí, popřípadě kurkumou, kdo máte rádi a vaříme doměkka. Pokud jste použili pouze vodu, dá se přidat lžíce zeleninového vývaru sušeného (prodává např. DMBio). Rozmixujeme tyčovým mixérem. Tato polévka se dá použít k snídani, obědu či večeři s kouskem kváskového chleba.  Pokud si dáme polévku k snídani, podpoříme slezinu, zahřejeme ledviny a nastartujeme trávení. Hodí se od podzimu do jara pro zahřátí. Polévka je sladká a chutná i dětem.

Suroviny:

  • Cibule
  • Ghí
  • Dýně, tykev
  • Vývar (zeleninový, slepičí)
  • Česnek
  • Pepř, mořská sůl, kurkuma dle potřeby

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *