Jáhlová kaše se švestkami

Toto je tip na pořádně sladkou, ale výbornou snídani pro ty, kdo mají rádi sladké kaše. Teplé snídaně jsou základem pro správné zažívaní. Teplá jídla všeobecně posilují slezinu a zahřívají ledviny. Kaše nemusí být vždycky nuda. Toto je moje nejoblíbenější. Dělám ve verzi s jáhly nebo s rýží.


Jáhly propláchnu horkou vodou a uvařím v plnotučném mléce nebo v mléce napůl s vodou a špetkou mořské soli. Mléko zde použiji, protože ho jíme zřídkakdy, jindy pouze do pečení nebo palačinek. Použiji podle chuti koření. Může být skořice, vanilka, kardamon, muškátový oříšek, fantazii se meze nekladou a kaše bude chutnat pokaždé jinak. Dochutím rýžovým sirupem. Můžete použít jiné sladidlo např. ječný slad, datlový sirup. Pokladu nakrájené švestky, v sezóně čerstvé, tady jsem použila svůj domácí kompot. Poliju ghíčkem (nebo máslem, když nemám). Dle chuti můžete posypat skořicí nebo kakaem. Kompoty, vařené obiloviny a koření jsou vhodné pro chladnější období (od podzimu až do jara). S dětmi se vždy olizujeme až za ušima. Dobrou chuť.

Suroviny:

  • Jáhly (bílá rýže)
  • Mléko plnotučné, popř. voda
  • Špetka mořské soli
  • Rýžový sirup (ječný slad, datlový sirup)
  • Švestky (čerstvé, kompot)
  • Ghí
  • Dle chuti skořice, kardamon, vanilka, holandské kakao,…

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *